Sušené kvety sú obľúbené najmä pre svoju trvácnosť. Ak však použijete správnu techniku vhodnú pre konkrétny druh kvetiny, nestratia ani zo svojej farby a vône.
Rezané kvety sú pre viaceré z nás jedinečné a pre svoju krásu a sýtosť farieb i nenahraditeľné. Problémom však býva ich krátka životnosť. Dostali ste nádhernú kyticu? Aj napriek dôkladnej starostlivosti začne po čase schnúť a budete ju musieť vyhodiť. Buďte o krok vpred a užite si jej krásu oveľa dlhšie. Poradíme vám, ako na to.
Niekoľko rád pre začiatočníkov
Častým problémom pri sušení kvetov býva opadávanie lupeňov a listov. Dochádza k tomu vtedy, ak sú priveľmi rozvité. Ideálne sú preto čerstvé kvetiny v púčiku, prípadne také, ktoré sa mierne otvárajú. Priveľa vody v listoch by mohlo celý proces predĺžiť, preto na stonke ponechajte len niekoľko z nich. Kvety sušte samostatne alebo v zväzku dole hlavičkami tak, aby sa navzájom nedotýkali. Zabránite ich deformácií.
Pamätajte, že čím viac svetla kvet počas sušenia má, tým viac jeho farba vybledne. Vhodnými miestami sú preto tmavé, teplé a suché miestnosti. Dôležité je tiež zabezpečiť dobré vetranie priestoru. Približne po dvoch týždňoch sú sušené kvety hotové.
Experimentovanie pre pokročilých
Okrem najjednoduchšieho spôsobu sušenia vzduchom existujú aj ďalšie techniky. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte viaceré z nich. Na kvete môže vzniknúť zaujímavá farebná štruktúra alebo odtieň.
S použitím modrého gélu dosiahnete želaný efekt rýchlo. Stačí ním kvety v plytkej nádobe zasypať a nechať pomaly sušiť. Trochu viac času zaberie kandizovanie, no výsledok bude určite stáť za to. Z vaječného bielku a trochy vody vymiešate hmotu, ktorú natriete na kvet. Následne ho posypete práškovým cukrom a keď náter zaschne, procedúru ešte 2-3-krát zopakujte. Zaveste a nechajte sušiť pár dní. Keďže sú niektoré druhy kvetov i jedlé (napríklad fialky, sirôtky, rumanček, mäta a medovka), môžete ich využiť aj na ozdobovanie tort, zákuskov a iných sladkých jedál. Kvety predávané v kvetinárstvach nie sú vhodné na konzumáciu.
Tip na záver
Zachovať takmer dokonalú farbu a sviežosť kvetov môžete dosiahnuť použitím glycerínu. Vložte do vázy s roztokom s vodou (v pomere 1:1) aspoň na 6 dní. Po uplynutí tejto doby ponorené časti dôkladne umyte a ľubovoľne naaranžujte do vázy.
Krásne kvetinové aranžmány nielen zo sušených kvetov nájdete aj u nás. Tešíme sa na vašu návštevu v jednom z našich kvetinárstiev Rhapis.